Vliegtickets

Vliegticket

Het vliegticket is uw papieren instapbewijs voor het vliegtuig. Op dit ticket staan onder andere uw:
a) reserveringsnummer:
b) het nummer waaronder uw boeking bij de luchtvaartmaatschappij bekend is;
c) elektronisch ticketnummer en;
d) uw reisschema.

Bestellen vliegticket

U kunt op verschillende manieren een vliegticket boeken, bijvoorbeeld via een reisbureau of via internet, online. Soms zult u alleen een vliegticket bestellen, soms een zogenaamde pakketreis (inclusief hotel bijvoorbeeld).

Let op uw naam

Speciaal voor de vrouwen: let op welke naam u opgeeft bij uw reservering. Deze moet dezelfde zijn als op uw paspoort.

Belangrijk!
Als u alleen een vliegticket boekt, gelden de regels van de Algemene Voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Deze kunnen dus per luchtvaartmaatschappij verschillen! Bij het bestellen van een pakketreis gelden de regels uit de wet. Boekt u een pakketreis? Dan gelden de regels uit de wet. Hieruit volgt dat u bij het boeken van een pakketreis dus meer bescherming geniet.

Prijzen

Bij de aanschaf van een vliegticket geldt de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR). Deze code vermeldt dat u als consument inzicht moeten hebben – voor de aanschaf – in de extra kosten en toeslagen voor een vliegticket.

Herbevestigen?

Er zijn luchtvaartmaatschappijen die willen dat u uw terugvlucht nog een keer bevestigt als u op reis bent. Normaal gesproken laat de luchtvaartmaatschappij u weten of men een herbevestiging wenst. U kunt dit ook altijd nalezen in de vervoersvoorwaarden van die luchtvaartmaatschappij. Als u uw vlucht dan niet herbevestigt, kan de luchtvaartmaatschappij uw reservering annuleren. Dit moet dan natuurlijk wel vermeld staan in de vervoersvoorwaarden.

Herbevestiging is dus niet altijd verplicht, maar voor terugvluchten van buiten Europa is het wel aan te raden. Het kan namelijk zijn dat de aankomst of vertrektijd gewijzigd is. Het geeft u in ieder geval een gerust gevoel.

U kunt ook vragen of een plaatselijk reisbureau u wil helpen.

Annuleren van een vliegticket

Het is tegenwoordig mogelijk uw vliegticket te annuleren.

Wat is een e-ticket?

Een E-ticket is het elektronisch alternatief voor het papieren ticket, met het grote voordeel dat u een E-ticket niet kunt verliezen of vergeten. Als u met een E-ticket reist hoeft u geen papieren ticket op te halen bij ons op Schiphol of te laten toesturen.

Bij het inchecken worden uw paspoort en ticket gecontroleerd en de instapkaart overhandigd. Mocht u bepaalde wensen hebben bijvoorbeeld over uw dieet, dan kunt u dat direct kenbaar maken, Aan het gewicht van de bagage is een maximum verbonden, controleer dit voor vertrek naar de luchthaven.

Online vliegtickets kopen

Het kopen van online of e-vliegtickets heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Een schatting wijst uit dat bijna de helft van deze tickets via internet wordt verkocht of besteld. Maar ook al vertrek tijdens een oriëntatie wordt het internet veel ingezet. Logisch ook, het is snel, gemakkelijk en uiterst concurrerend; binnen een uur heb je een prima zicht op wat de prijzen zijn voor een bepaalde vliegticket. De doorslaggevende rol bij het online aanschaffen van vliegtickets blijkt overduidelijk de prijsfactor en het prijzenoverzicht te zijn.

Er bestaan inmiddels meerdere kwalitatief goede vergelijkingssites die het voor u simpel maken om met één druk op de knop alle aanbieders en hun prijzen te zien. U geeft de volgende zaken in: gewenste vertrekdatum, aankomstdatum en bestemming in een paar seconden staan de beste aanbiedingen op een rij zetten. Onderstaand treft u een greep van online vliegtickets vergelijkingssites aan:

Is het wel veilig om uw vliegticket online te kopen?

Er zijn nog altijd mensen die enige argwaan hebben bij het online bestellen van vliegtickets. Jammer, want dit is absoluut niet nodig. Controleer of de website een beveiligde mogelijkheid heeft van betalen. Check ook of men is aangesloten bij een branche. Websites zoals CheapTickets.nl, Vliegwinkel.nl en TravelCheap.nl zijn goede websites om online een vliegticket te bestellen. Bekende partijen die hun naam hoog hebben te houden.